Köpeklerde Kanlı İshal Nedir? Tedavisi Nasıl Yapılır?

Köpeklerde kanlı ishal, sıklıkla karşınıza çıkabilecek, bazı köpekler için hayati risk oluşturabilecek rahatsızlıklardan biridir. Dışkıda göreceğiniz kan miktarı değişken olacaktır.

Köpeklerde Kanlı İshal Nedir? Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kanın rengi; kanama şiddetine göre değişiklik gösterecektir. Kimi durumlarda kusma, iştah kaybı, uyuşukluk da kanlı ishalle birlikte görülebilir. Bu belirtiler birlikte görülüyorsa, köpeğiniz ciddi bir sorun yaşıyor olabilir. Köpeklerde kanlı ishalin nedeni çok çeşitli olabilir. Bu sorun; küçük bir sindirim problemini işaret edebileceği gibi ciddi sıkıntılara da yol açabilir. Tedavisi ise hem köpeğin durumuna hem de sorunun şiddetine bağlı olarak değişiklik gösterir.

Bu yazımızda köpeklerde kanlı ishalin ne olduğuna, nedenlerine, belirtilerine, bulaşma yollarına ve tedavisine değineceğiz.

Köpeklerde Kanlı İshal Nedir?

Kanlı ishal, özellikle yavru köpeklerde görülen, bulaşıcı viral bir hastalıktır. Bu hastalık bağırsak sisteminin astar dokusuna saldırır ve iltihaplanmalara neden olur. Virüs, mama kaplarından, oyuncaklar, dışkıdan ya da yaşam alanlarından bulaşabilir özelliktedir.

Kanlı ishal hastalığı; ateş, iştahsızlık, ishal ve dehidrasyon gibi belirtilere sebep olabilir. İshal ise genel olarak oldukça kötü kokuludur. Tedavi edilmediği takdirde hayati tehlike ortaya çıkabilir. Ağır vakalarda miyokardit ve ani ölüm gibi sorunlar da yaşanabilir. Tedavisinde genel olarak destekleyici bakım uygulanmaktadır. Bulantı ve ishal önleyici ilaçların yanı sıra duruma göre serum tedavisi tercih edilebilir. Ayrıca ikincil enfeksiyon oluşma riskine karşın antibiyotik tedavisine de başlanabilir.

Hastalığın çok şiddetli seyrettiği bazı durumlarda kırmızı kan hücrelerini değiştirmek amacıyla kan nakli ihtiyacı olabilir. Enfekte olan köpeğin izole edilmesi de önemli bir önlemdir.

Köpeklerde Kanlı İshalin Nedenleri

Köpeklerde görülen kanlı ishalin temel nedeni parvo adı verilen bir virüstür. Bu virüs kısaca CPV olarak da adlandırılır. Enfekte köpeklerden doğrudan ya da dışkıya temasla bulaşabilir. CPV-2 en yaygın parvo türüdür. Bu hastalık daha düşük ihtimalle de olsa mama kaplarından, oyuncaklardan ya da kulübelerden de dolaylı olarak bulaşabilir. Oldukça dirençli olan bir virüs birkaç ay boyunca çevre koşullarında hayatta kalabilir. Hastalığın bu kadar yaygın olmasının temel nedenlerinden biri de budur.

Kanlı ishal hastalığında yaş, genel sağlık durumu, çevre, stres, cins ve aşılama konuları risk faktörlerini belirler. Henüz 6 aylık dahi olmayan köpeklerin bu hastalığa yakalanma riski oldukça yüksektir. Aşılanmamış köpeklerde hastalık riski de artmaktadır. Ayrıca çok kalabalık ve sağlıksız bir ortamda bulunan köpeklerin bu hastalığa yalanma ihtimali de artmaktadır.

Pit Bull, Rottweiler, Doberman gibi bazı ırklar bu hastalığa karşı daha hassastır. Ayrıca strese ve farklı rahatsızlıklara bağlı olarak bağışıklık sistemi zayıflayan köpeklerin bu virüse yakalanma riski de daha fazladır. Bu hastalığa karşı aşılama ve hijyen alınabilecek en iyi önlemlerdir.

Köpeklerde Kanlı İshal Belirtileri Nelerdir?

Kanlı ishal hastalığının belirtileri, köpeklerin bağışıklık sistemine ve hastalığın evrelerine bağlı olarak değişiklik gösterir. Bazı yaygın belirtiler şu şekildedir;

· İshal: Adından da anlaşılabileceği gibi kanlı ishal hastalığının en ayrıt edici semptomlarından biri, şiddetli bir ishaldir. Bu ishalde az ya da çok kan bulunur. Genellikle su gibidir ve kötü kokuludur.

· Kusma: Kanlı ishalin bir diğer belirtisi kusmadır. Köpeğinizde sık sık kusma görüyorsanız, bu durumu değerlendirmeniz gerekir. Kusmuğun rengi sarı ya da yeşil olabileceği gibi, bazı durumlarda kana dahi rastlayabilirsiniz.

· İştahsızlık: Köpekler kanlı ishal olduğunda yemek yemek ya da su içmek istemeyebilir. Bu durum ciddi bir hal alırsa hayati risk taşıyan dehidrasyon ortaya çıkar.

· Yorgunluk: Kanlı ishal köpekler üzerinde yorgunluğu da beraber getirir. En sık görülen belirtilerden biri olan yorgunluk, soruna işaret eder. Köpeğiniz normalden çok daha fazla uyumaya başladıysa, bu durumu gözlemleye devam etmelisiniz.

Kanlı İshal Nasıl Teşhis Edilir?

Köpeğinizde, yukarıda belirttiğimiz bazı belirtileri görmeniz onun mutlaka kanlı ishal olduğunu göstermez. Bu belirtileri gördüğünüzde, patili dostunuzu derhal bir veteriner hekime götürmelisiniz. Hastalığın teşhisinde fiziksel bir muayene ve çeşitli testlere ihtiyaç vardır.

Veterineriniz, detaylı bir muayene sonrasında köpeğinizin geçmişine bakarak, test isteyebilir. Dışkı ve kan testi bu tip şüphelerde genelde görülmek istenir. Dışkı testinde virüsün olup olmadığına bakılırken, kan testinde ise virüse karşı antikorlar tespit edilir.

Veteriner hekimler, zaman zaman virüsün bıraktığı hasarı anlayabilmek için röntgen ve ultrason isteyebilir. Kanlı ishal söz konusu olduğunda erken teşhis son derece önemlidir. Hastalığın ilerleme göstermeden önce kontrol altına alınması önemlidir. Erken teşhis durumunda tedavi başarısı çok daha hızlı olacaktır.

Köpeklerde Kanlı İshalin Tedavisi

Kanlı ishalin tedavisinde, semptomları kontrol altına alabilmek için çeşitli bazı yöntemler uygulanır. Tedavinin şekli hastalığın evresine, köpeğin genel sağlık durumuna ve altta yatan diğer nedenlere göre değişiklik gösterecektir.

Kanlı ishalin şiddetli seyrettiği köpeklerde, genellikle klinikte tedavi uygulanır. Eğer kusma gibi belirtiler varsa elektrolit dengesizliğini ve dehidrasyonu önlemek adına serum tedavisi uygulanır. Ayrıca bulantı önleyici de köpeğinizin konfor seviyesini artıracaktır. Bu sayede daha rahat mama yiyecek ve su içecektir.

Bağırsaklarda bakteriyel enfeksiyonları önlemek adına antibiyotik tedavisine de başlanabilir. Kanlı ishal köpeklerde bakteriyel enfeksiyon riskini de yükseltir.

Doğru tedavi biçiminin köpekten köpeğe değişiklik gösterebileceğine, buna da veteriner hekiminizin karar vermesinin en sağlıklısı olduğunu unutmamalısınız. Kimi durumlarda veterineriniz vitamin takviyesi yapılması gerektiğini de ifade edebilir. “Köpekler için vitamin takviyesi yapılmalı mı?” başlıklı yazımızda köpeklerde vitamin kullanımına ilişkin detayları bulabilirsiniz.

Kanlı İshal Aşısı ve Korunma Yöntemleri

Hastalıkların tedavisinin en kolay yöntemi, onlardan korunmaktır. Kanlı ishal kimi durumlarda; böbrek ve karaciğer gibi hastalıkların belirtisi olarak da ortaya çıkabilir.

Köpeğinizi kanlı ishalden korumak istiyorsanız, etrafı mutlaka temiz tutmanız gerekir. Bunun yanı sıra, köpeğinizi sokakta gördüğü yemeklerden ve dışkılardan da uzak tutmalısınız. Mama değişimi gibi işlemleri zamana yaymak da önemlidir.

Tüm bunlarla birlikte kanlı ishalden korunmanın en iyi yollarından biri yavruluğundan itibaren aşılarını yaptırmaktır. Yine düzenli veteriner kontrolleri de bu hastalıktan korunmanın iyi bir diğer yoludur. Veterineriz hastalığa yol açabilecek nedenlerden sizi uzak tutacak tavsiyelerde bulunabilir. Ayrıca kanlı ishal durumunda henüz başlangıç evresinde fark edecektir.

Adres

Yukarı Bahçelievler Mahallesi, Aşkabat Caddesi, No: 12/6, Çankaya/Ankara

İletisim

+90 850 840 03 39
info(at)patiwe.com